Näin saat renkaat ja vanteet kestämään pitkään

Renkaat kestävät pidempään rauhallisella ajollaAutonrenkaat eivät ole ikuiset, sen tietää jokainen autoilija. Renkaat pitää vaihtaa vähintään kuuden vuoden välein. Vanteet sen sijaan saattavat kestää pidempäänkin huolellisella ajolla ja säilytyksellä.

Renkaiden ja vanteiden kestoon vaikuttaa aivan olennaisesti niiden käyttö. Ajokilometrit kuluttavat tietysti väkisin renkaan pintaa, mutta ajotapa saattaa kuluttaa niitä niin, että ne ovat loppu jo kolmen vuoden kuluttua.

Aikaa myöten renkaiden kumi kovettuu, joten yli kuutta vuotta renkailla ei saa ajaa. Liian kovalla kumilla jarrutusmatkat pitenevät ja renkaat ajo-ominaisuudet katoavat varsinkin talvella. Renkaat tulee kuitenkin vaihtaa viimeistään silloin, kun renkaassa on urasyvyyttä 4 millimetriä.

Autonrenkaiden ja vanteiden käyttöikää voi pidentää säilyttämällä ja käyttämällä niitä oikein. Katso vinkit alta!

1. Säilytä huolellisesti

Renkaat säilyvät parhaiten viileässä ja auringolta suojattuna. Esimerkiksi ulkovarasto on hyvä säilytyspaikka renkaille. Renkaat kannattaa suojata rengaspusseilla tai jätesäkeillä. Liian kuumassa renkaat kuivuvat pilalle, joten katso että aurinko ei kuumenna varastoa liian kuumaksi kesällä. Renkaita ei kannata varastoida kemikaalien, liuottimien tai sähkömoottoreiden vieressä.

Vanteet ja renkaat kannattaa pestä huolellisesti ennen säilytystä. Kuivata tai kuivaa vanteet itse käsin hyvin, jotta vesi ei ala ruostuttaa vanteita. Vanteet on erityisen tärkeää säilyttää suojassa sateelta ja kosteudelta.

2. Vaihda renkaiden ja vanteiden paikkoja

Renkaat kuluvat eri tavalla eri kohdissa autoa. Esimerkiksi etuvetoautossa eturenkaat kuluvat paljon nopeammin. Vaihtamalla renkaiden paikkoja joka vuosi saat renkaat kulumaan tasaisesti, mikä vaikuttaa paitso käyttöikään myös ajomukavuuteen, meluun ja turvallisuuteen.

Vaneiden paikkoja muuttamat estät vanteita painumasta pois muodostaan, sillä eturenkaiden vanteet ovat kovemmalla kulutuksella kuin takarenkaiden.

3. Pidä hyvät rengaspaineet

Matalilla rengaspaineilla ajettaessa renkaat kuluvat tosi nopeasti. Lisäksi matalat paineet kuluttavat polttoainetta, tietä sekä vähentävät ajomukavuutta. Tarkista siis rengaspaineet säännöllisesti ja lisää tarpeen mukaan esimerkiksi raskasta kuormaa vedettäessä

Matalilla paineilla myös vanteet ovat kovemmalla koetuksella, sillä renkaspaine ei välttämättä suojaa vannetta kovalta töytäisyltä, esimerkiksi ajettaessa vahingossa liikunteenjakajan korotukseen. Matalilla paineilla vanteiden vääntymisriski kasvaa.

4. Huolla vanteita ja renkaita säännöllisesti

Pese vanteet ja renkaat aina samalla kun peset autonkin. Käytä niihin mietoa pesuainetta äläkä hankaa vanteita millään sienellä, ainoastaan huuhtele. Poista renkaan uraväleistä sinne joutuneet kivet. Vältä pesemästä renkaita painepesurilla ainakaan liian läheltä, sillä liian kova paine saattaa vaurioittaa kumirenkaan pintasolukkoa.

Pese renkaat runsaalla vedellä, harjalla ja miedolla pesuaineella ennen talvi tai kesäsäilytykseen laittamista. Tarkista renkaiden ja vanteiden kunto aina autonhuollon ja renkaiden vaihdon yhteydessä.

5. Aja maltilla

Raju ajaminen kuluttaa vanteita ja renkaita enemmän kuin mikään muu. Kaahailu, voimakas kiihdyttely ja jarruttelu ovat renkaille pahinta myrkkyä. Näin renkaat myös kuluvat epätasaisesti ja aiheuttavat turvallisuusriskin.

Maltilla ja rauhallisesti ajaessa on paitsi paljon turvallisempaa myös renkaat ja vanteet säilyvät hyvinä pidempään. Huolellisella ajamisella vähennät myös turhia törmäilyjä katukivetyksiin ja korotuksiin kaupunkiajossa ja vältät näin vanteiden vääntymisen.

Kun vaihdat renkaat ja vanteet, muista kierrättää ne! Ne käytetään tehokkaasti uudelleen.Ei yhtään kommenttia tai arvostelua. Kokemuksia? Lisää kokemuksesi.

Kokemuksia? Lisää kommentti

Kumpi tummempi: musta vai valkoinen?


Siirry alkuun