Vanteiden käyttö ja huolto

Erikoisvanteiden käytössä on useita hyviä puolia ja etuja. Erikoisvanteiden huolto on kuitenkin tarkempaa ja työläämpää kuin peltivanteiden, sillä mikäli aikoo niiden kestävän pitkään, niiden huoltoa ei kannata missään nimessä heittää retuperälle!

Alumiiini- ja teräsvanteiden huollossa ei sinänsä ole mitään ihmeellistä, ainoastaan muutamia yksittäisiä vinkkejä niissä pitää muistaa. Sääntö numero yksi on ostaa laadukkaat pulverimaalatut vanteet, jotka sopivat sekä kesä- että talvikeliin. Laadimme listan tärkeimmistä huoltotoimenpiteistä, jotka alumiinivanteiden omistajan on syytä tehdä säännöllisesti.

Näin saat vanteet kestämään hyvänä pitkään:

1. Vahaa vanteet ennen käyttöönottoa ja aina kauden alussa

Vaikka vanteissa olisi hyvä uusi lakka tai maali pinnassa, vanteet kannattaa vahata uutena ennen käyttöönottoa sekä sen jälkeen aina kauden alussa. Vaha hylkii likaa ja samalla vahvistaa vanteen pintaa vaurioita vastaan.

2. Pese vanteet säännöllisesti

Pese vanteet autoshampoolla tai vanteille tarkoitetulla miedolla pesuaineella. Mitään liuottavia tai hankaavia pesuaineita ei saa käyttää, eikä vanteita saa hangata. Vanteen pinnassa olevaa maalia ja lakkaa täytyy siis kaikin tavoin suojata.

3. Puhdista pinttymät oikeilla aineilla

Vanteisiin tulee ajan kanssa pinttymiä esimerkiksi jarrupölystä. Nämä pinttymät kannattaa puhdistaa niihin tarkoitetuilla omilla aineilla, ei hankaamalla tai liuottamalla vahvoilla pesuaineilla. Tällaisen käsittelyn jälkeen vanteet tai vanne on syytä vahata, sillä käsittely on heikentänyt vanteen lakkapintaa.

4. Jos huomaat vanteessa kolhun tai viillon korjaa se heti

Vanteeseen tulee väistämättä viiltoja ja kolhuja kivistä, pienistä törmäyksistä esimerkiksi katukiveykseen tai kiviin. Vanteet kannattaakin tarkistaa säännöllisesti, ainakin aina autonpesun yhteydessä, mahdollisilta kolhuilta. Kolhuista nimittäin tienpinnan suola ja muut kemikaalit alkaa hyvin äkkiä syövyttää vanteen alumiinia, jolloin vaurio vanteessa laajenee nopeasti! Paras on siis napata lakkapullo kouraan heti, pesaista vanteet puhtaaksi, kuivata ja lakata vauriokohta heti. Näin vanteet säilyvät hyvänä pitkään!

5. Käytä kumeja asennettaessa apulaitteita

Moni käyttää samoja vanteita kesät talvet, jolloin samoille vanteille väännetään uudet kumit kaksi kertaa vuodessa. Tällaisessa käytössä olevat vanteet kuluvat nopeasti ja ovat todella alttiita saamaan vaurioita, kolhuja, nirhaumia ja vääntymiä asennusvaiheessa. Tähän on kuitenkin kehitetty hyviä varusteita ja apulaitteita asennukseen. Nämä suojaavat vanteita naarmuilta ja kolhuilta asennuksen yhteydessä.Ei yhtään kommenttia tai arvostelua. Kokemuksia? Lisää kokemuksesi.

Kokemuksia? Lisää kommentti

Mikä on Suomen pääkaupunki?


Siirry alkuun